Riešení na nedostatok vody je podľa odborníkov dosť, ľuďom chýba vôľa

07.05.2012 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 7. mája (TASR) - Napriek avizovanému dažďu trápi okres Rimavská Sobota nedostatok zrážok. Problémy majú najmä poľnohospodári. Odborníci Správy Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina môžu len predpokladať, ako tieto klimatické výkyvy ovplyvnia jednotlivé ekosystémy v území. Poľnohospodárka CHKO Cerová vrchovina Lenka Papáčová pre TASR povedala, že riešení pre hospodárenie s vodou je dostatok, no pre ich uskutočnenie je potrebná vôľa všetkých tých, ktorí vodu potrebujú, využívajú a znečisťujú.

Správa CHKO Cerová vrchovina sa stará o chránené územia predovšetkým v okrese Rimavská Sobota. Práve tento okres je azda najviac postihnutý nedostatkom vody. "Informácie o množstve či už povrchovej alebo podzemnej vody na území okresu Rimavská Sobota môžu objektívne podať len odborníci špecializovaných pracovísk či organizácií, ktorí ich získavajú v teréne meraním. Naša organizácia predmetné informácie nemá k dispozícii a neuskutočňuje takéto merania," povedala Papáčová.

Lesné biotopy dokážu s vodou prirodzene hospodáriť. Akumulujú akúkoľvek vodu, ktorá sa k nim dostane. "V súčasnosti ešte nie je možné posúdiť, aké konkrétne dopady a v akom rozsahu bude mať na lesy nedostatok zrážok. Vo všeobecnosti možno povedať, že dlhotrvajúce suchá vo vegetačnom období môžu mať za následok celkové oslabovanie lesných ekosystémov, napríklad premnoženie biotických škodcov, slabé prirodzené zmladenie," doplnila lesníčka Správy CHKO Cerová vrchovina Martina Péliová.

Úlohou štátnej ochrany prírody je snaha o zachovanie prírodných systémov v minimálne súčasnej podobe aj pre budúce generácie. Mnohé nepriaznivé okolnosti sa dajú riešiť manažmentovými opatreniami. "Riešení pre hospodárenie s vodou vo svete, Európe, štáte, ale aj v konkrétnom regióne je dostatok. Pre ich uskutočnenie je ale potrebná vôľa všetkých tých, ktorí vodu potrebujú, využívajú a znečisťujú. Je nevyhnutné, aby sa k riešeniu tejto problematiky zapojila verejnosť vo väčšej miere, než si to v súčasnosti uvedomuje. Environmentálne povedomie obyvateľstva je v porovnaní s okolitými krajinami stále na nízkej úrovni a pritom stačí načrieť do studnice nápadov a riešení našich prastarých rodičov. Vrátiť vodu do krajiny je možné jednoducho návratom ľudí do krajiny. Znamená to znovu využívať krajinu udržateľným spôsobom, teda nielen brať a využívať, ale aj navrátiť a revitalizovať. Využívať prirodzené pôvodné vodozádržné opatrenia, napríklad schopnosti lesov zadržiavať vodu, kde je úlohou človeka ich šetrné a premyslené využívanie a ochrana. Tam je potrebné zachovanie nielen ich plošnej výmery, ale aj kvality. Pomôže aj zachovávanie prirodzených korýt potokov a riek aj s príslušným prirodzeným záplavovým priestorom a brehovou vegetáciou. Dôležitá je ochrana a znovunavrátenie mokraďných biotopov, ponechávanie takzvaných medzí a solitérnych stromov na poliach, pestovanie a striedanie rôznorodých pôvodných plodín, ochrana a výsadba zelene a trávnatých plôch v mestách či zachytávanie dažďovej vody pre úžitkové účely," vysvetlila pracovníčka štátnej ochrany prírody Lenka Papáčová.
 

Vyberte región